Home > Uncategorized > Livsfarlig sygdom angriber færinge

Livsfarlig sygdom angriber færinge

En dødelig génsygdom har opskræmt indbyggerne på Færøerne. Unge mennesker, som ellers troede, de var raske, falder pludselig om og dør af hjertestop.

17. MAJ 2010 KL. 11:57 Af Tine Maria Borresø

Den dødelige gensygdom CTD er uhyre sjælden, men ikke på Færøerne, viser ny forskning. Unge mennesker falder pludselig død om.

Derfor skal alle færinger nu undersøges. Det fortalte 21 Søndag i gårsdagens udsendelse.

Falder død om
CTD er en sjælden sygdom, hvor kroppen mangler stoffet karnitin. Uden karnitin, kan kroppen ikke omdanne fedt til energi. Derfor kan hjertet pludselig sætte ud, fordi det pumper for hårdt.

I Danmark har man på 30 år kun fundet to danskere med sygdommen. Men på Færøerne har myndighederne på ganske få måneder fundet næsten 100 med CTD.

Alle skal screenes
Hele den færøske befolkning – 48.000 indbyggere – har fået tilbud om at blive screenet for sygdommen. Og foreløbig er hver tredje er testet.

Screeningen har fanget næsten 100 færinger, som ikke vidste, de gik rundt med en dødelige genfejl. De får nu et karnitin-tilskud, som redder deres liv.

Angsten breder sig
– Folk bliver jo angst når det drejer sig om sygdomme – og sygdomme som man ikke helt forstår hvad drejer sig om gener og mutationer. – du kan jo ikke se noget, du aner jo ikke om du er syg eller rask, fortæller Sissal Kampmann, som bor i Danmark, men kommer fra Færøerne.

Hun har to brødre på 25 og 33 år. Begge brødrene har netop fået diagnosen CTD, Karnitin Transporter Defekt. En dødelig genfejl, som resten af familien også kan vise sig at have, uden at de mærker noget til det.

– Så jeg blev jo angst. Fordi der også kunne være en risiko for at min datter var syg, og at jeg selv var syg. Hvad det ville betyde for os alle sammen? Det var chokerende, må jeg sige, fortælle færrigen.

Færøerne hårdest ramt
På Færøerne begynder historien om gensygdommen CTD for 15 år siden. Her fandt en børnelæge sygdommen hos et par små søskende.

I andre lande rammes én ud af 100.000 af CTD. På Færøerne er tallet 1 ud af 500.

– Det har jo i den grad opskræmt befolkningen og det har været meget svært for befolkningen at håndtere det her og jeg kan da godt forstå, at man meget hurtigt gerne ville ha’ sig screenet, fortalte den færørske overlæge Allan Meldgaard Lund.

Lægerne leder på højtryk for at finde det næste tilsyneladende raske unge menneske, som risikerer at falde død om uden behandling.

– Vi har jo desværre set, at der er nogen der dør af den her sygdom og det kan ske pludseligt, så derfor er det vigtigt at vi finder de her patienter og får dem sat i behandling hurtigt, fortalte overlægen igår i 21 Søndag.

Et enormt problem
Det er halvandet år siden, at omfanget af CTD på Færøerne begyndte at gå op for færingerne.

En ung mand døde af hjertestop på sit kollegieværelse, kun 21 år gammel. Hans søster døde også få år forinden af hjertestop. Derefter får deres bror diagnosen CTD. Familien presser myndighederne, mediedækningen er massiv, og endnu en ung kvindes pludselige falder død om i januar i år

Undersøgelser på Rigshospitalet
På Rigshospitalet i København har lægerne travlt med at undersøge færinger for CTD.

CTD i familien kan springe generationer over. Mange er kun bærere af sygdommen og ikke selv syge, begge forældre skal dog være smittet, hvis de skal bære sygdommen videre.

Mangler nyt blod
Op imod 10 procent af den færøske befolkning ser lige nu ud til at være bærere af CTD.

Og når så befolkningen gifter sig ind i denne gruppe, og ikke får tilført noget udefra – så er det at risikoen for at et par begge to bærer den samme gen-defekt er ganske stor.

CDT er ikke den eneste gendefekt, som færingerne er ved at opdage.

8-9-10 andre alvorlige gensygdomme viser sig at være langt mere udbredt på Færøerne sammenlignet med resten af verden – genfejl som fx giver cystisk fibrose, leversygdomme og fysiske og mentale handicaps.

Link

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: