Home > Uncategorized > Bageren og den britiske friheds forfald

Bageren og den britiske friheds forfald

En nordirsk bager forsøger at lære sin regering, at frihed er vigtigere end krænkede følelser.

Katrine Winkel Holm, teolog og forfatter.

Katrine Winkel Holm, teolog og forfatter

I maj blev et bageri i Nordirland bedt om at lave en festlig kage. Den skulle dekoreres med et billede af de to Muppet show”-lignende figurer fra tv-showet ”Sesame Street”, og over figurerne skulle der stå ”Støt homoægteskaber”.

Kagen skulle altså bruges som en politisk manifestation, for i Nordirland diskuteres homovielser heftigt, efter at det nordirske lokalstyre i modsætning til resten af Storbritannien har afvist at indføre homoseksuelle ægteskaber.

Den nordirske bager deler synspunkt med det politiske flertal og sagde nej tak til at bage kagen og gik dermed glip af en kunde og de godt 37 pund, kunden ville betale for den.

Det var måske surt eller dumt gjort af bageren, men det er vel hans eget frie valg, hvilke kommercielle opgaver han vil påtage sig eller ikke påtage sig? Hvis hans kunder synes, han er en homofobisk nar, kan de jo bare gå uden om hans bagerforretning, Sådan som man nu gør i et frit samfund, hvor vi alle deler os efter anskuelser, nogen gange også når vi handler.

Men nej, sådan er det ikke længere i Storbritannien, som ellers kan bryste sig af store og stolte frihedstraditioner.

Kunden klagede til landets ligestillingskommission, en statslig institution, der nidkært holder øje med, om alle i kongeriget opfører sig lighedspolitisk korrekt, og kommissionen tog sagen dødsensalvorligt. Fire måneder efter at den famøse kage var blevet afvist, modtog bageren et brev fra kommissionen om, at han skulle betale kompensation til kunden, hvis følelser han havde såret, og at han i øvrigt var skyldig i ulovlig seksuel diskriminering.

Hvis han ikke inden syv dage havde betalt bøden, kunne han se frem til at blive trukket i retten.

Bageren, der er bibeltro og stædig, nægter at betale og insisterer i stedet på at udfordre den store og stærke statslige institution.

Sagen er endnu et eksempel på, at England på mange punkter minder mere om Sverige end om Danmark. Også her vil man ved hjælp af bøder og retssager ensrette befolkningen og påtvinge dem tolerance ved hjælp af intolerance.

Og det er kun begyndelsen.

For nylig præsenterede den konservative, britiske regering en lovpakke, der i endnu højere grad vil indskrænke friheden for de ikke-konforme.

Lovpakken er tydeligvis vendt imod den islamiske ekstremisme, der blomstrer så frodigt i det England, der helt hovedløst er gået forrest i multikulturel naivisme, men i lighedens navn rammer den »hele spektret af ekstremisme«.

Alle, der ”spreder had” uden at bryde loven, skal have begrænset deres udfoldelsesfrihed. Og det er voldsomme midler, man vil tage i brug: Individer, der laver aktiviteter, der ”retfærdiggør had”, skal kunne udelukkes fra nettet og tv og vil ikke kunne få lov at bruge Facebook uden tilladelse.

Men hvad vil det sige at ”sprede had”? Had og hadefuldhed er jo følelser og dermed noget ikke-håndgribeligt og subjektivt og derfor en anklage, der er umulig at forsvare sig imod.

Loven vil derfor kunne ramme uhyggeligt bredt og kriminalisere fredelige, gammeldagstroende kristne af samme holdning som den nordirske bager på lige fod med dem, der støtter islamisk terrorisme og sharia-love.

På den måde vil bibeltro kristne blive gjort fredløse i et gammelt kristent land – alt sammen i kampen mod had og islamisk ekstremisme.

Jeg krydser fingre for, at bageren vinder sin kamp og lærer sin regering, at frihed er vigtigere end krænkede følelser. Der er brug for det.

Link

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: