Home > Uncategorized > Iransk flygtning tager skarpt opgør med Vestens fatale slaphed

Iransk flygtning tager skarpt opgør med Vestens fatale slaphed

Iransk flygtning tager skarpt opgør med Vestens fatale slaphed

Skrevet af Lily Bandehy

Den norske kulturminister, Hadia Tajiks, skulle nævne et eksempel på norske værdier. Hun valgte pinnekød (en norsk juleret med lammekød) som sit eksempel.

Jeg, som er en iransk og muslimsk kvinde i lighed med kulturministeren, kan godt lide pinnekød i julen. Men det er altså ikke derfor, at jeg er flygtet til Norge. Det hænger derimod sammen med, hvad en anden har udtrykt således: ”Norsk kultur er en vestlig kultur i overensstemmelse med oplysningstidens frihedsidealer.”

Hvad flygtede jeg fra?

Persien fik sin første grundlov i 1907,og kvinder fik stemmeret tre år før norske kvinder (1913). Folkeskolen blev obligatorisk for alle børn. Så kom Reza Shah til magten. Det første, han gjorde for at få kvinder ind i skolerne og ud i arbejde, var at løsne dem fra sløret. I løbet af vældig kort tid var iranske kvinder aktive i alle dele af samfundslivet.

Under Anden Verdenskrig gik Reza Shah i eksil, og hans søn på 18 år blev konge. Han fortsatte sin fars arbejde for at vestliggøre Persien, men vi borgere kunne ikke stille spørgsmålstegn ved det monarkiske enevælde.

Vi havde nok af mad, endda kønsligestilling, men vi manglede demokratiet.

Revolution og sharia

Dette førte til revolutionen i 1979. Khomeini kom tilbage til Iran og tog alt fra os. Han satte domstolene ud af spil, og på den måde blev folket lammet og forsvarsløst. Han organiserede og bevæbnede de religiøse analfabeter fra landsbyerne, ”sortskjorterne”, mod studenterne og oplyste folk. Den iranske grundlov blev erstattet af sharialoven.

Med tvang og brutal magt fik han kvinderne til at bruge hijab. Formen på hijaben og farven blev bestemt af ham og Vogternes Råd (som er præstestyrets øverste organ, red.), og hijaben blev uniformen for islamister verden over.

På en nat mistede jeg og alle persiske kvinder alle vores rettigheder. Også retten til vores børn. Kvinderne blev reduceret til mandens eje. Bigami blev lovligt. Sharialoven fra for 1400 år siden blev genoplivet.

Min verden blev reduceret til 60 kameler – halvdelen af hvad en mand er værd.

Jeg undslap. Jeg flygtede fra landet, hvor Allah støtter stening af kvinder, brænding af homoseksuelle, drab på konvertitter, slaveri og tilsløring af kvinder og piger, og hvor piger betragtes som seksuelle objekter fra 7-års alderen og derfor skal bære hijab.

Jeg ville selv vælge min påklædning, min kæreste, mine bøger, musikken, arbejdet og min seksualitet. Jeg ville hellere være en uærbar kvinde i Vesten end være en ærbar kvinde i et land med sharia som grundlov.

Norge, da jeg kom

Jeg kom til Norge i 1988 for at leve i lyset. Jeg tænkte: ”Norges kultur havde udviklet sig i overensstemmelse med oplysningstidens frihedsidealer” og den vestlige tradition, som er baseret på humanisme, Wergeland og Voltaire. Jeg læste norsk litteratur og aviser, jeg gik i teatret, hørte norsk musik, studerede kulturen. Min drøm var gået i opfyldelse!

Et land uden hijab, uden skæggede mænd og med total frihed til at være sig selv, kvinde som mand. Norsk politi, staten og grundloven beskyttede min ligestilling og ytringsfrihed uanset hvor jeg kom fra, og hvor jeg boede i det nye land. Jeg kunne tegne Profeten, som jeg ville med bombe i turbanen eller et barn i sit harem. Jeg kunne skrive og kritisere ham og religionen, som jeg ønskede. Kritik var min ret.

Jeg havde valgt Norge som et nyt hjem for mine børn på grund af den norske kultur. Der var ikke snak om ”os og ”dem” og hvem, der skulle integrere hvem og hvordan. Jeg havde valgt at bo her, derfor måtte jeg lære sproget, finde arbejde og erstatte mine koder med de nye koder.

Jeg var blevet en del af den norske nation og ville være loyal mod den norske grundlov.

Norge i dag

Fra mit sekulære, muslimske ståsted forstår jeg, at med den pågående muslimske folkevandring, vil ændringer af Europa blive uundgåelige. Jeg troede at muslimerne kunne berige Europa, som grækere og jøder har beriget Europa med tænkning og videnskab.

Det libertære Europa, som sekulariserede kristendommen, håbede jeg kunne gøre det samme med islam, og den eneste opgave for muslimerne var at integrere sig i den europæiske frihedskultur. Men det modsatte sker.

Alt for mange muslimer kræver at Europa indretter sig på deres præmisser. Men islamisk kultur er baseret på hierarki og underkastelse. Islamisterne vil ikke indrette sig efter verdslige love, fordi mennesker ikke er ufejlbarlige. Sharia er bygget på Guds ord og Gud er ufejlbarlig. De accepterer ikke, at citaterne fra Koranen og haditherne er baseret på en anden tid, hvor foragt for kvinder, slaver og ikke-troende var legitim. De accepterer ikke modernisering af islam.

Vellykket strategi

I stedet for at den store majoritet af muslimer integrerer sig, er de blevet aktive med religiøse krav og magtkampe for at tvinge politikerne til at give efter. Strategien er lykkedes. Vores politikere har allerede ”solgt meget af den norske grundkultur.”

Jeg, som er en muslimsk indvandrer, lægger mærke til, hvordan landet har ændret sine traditionelle træk med svækkelse af julefejringer i skolen, al mad skal være halal, adskillelse af piger og drenge i timerne, og endda små, søde lyserøde grisetegninger er forsvundet fra børneafdelinger på sygehusene. Grisen er ”uren” i islam. Punktum.

Andre udviklingstræk er taxichauffører som nægter at køre blindehunde, antallet af hijabklædte kvinder og piger er vokset i tusindtal de sidste 10 år.  Stigningen i antallet af moskeer, muslimske organisationer, koranskoler. Stigning i støtten til sharialoven endda blandt studenter (Islam Net), hijab og bønnerum. Stigningen i islamiske konservative netsider, som koranen.no, hvor Trond Ali Lindstad beder sine tilhængere om ikke bare i ord, men også i handling, at følge imam Khomeinis lære.

I Iran fortalte præsteskabet os, at hvis en mand rejser sig og sædet er varmt, så skal en kvinde ikke sætte sig der. Og de fortalte os, at kvinder ikke kan skrælle mere end to auberginer ad gangen, fordi hun bliver seksuelt ophidset. Kvinder har ikke fornuft og kan for eksempel ikke blive dommere. Dette samfund hylder Lindstad altså.

Kvindeundertrykker?

Vi har et kollektivt ansvar for at beskytte vores norske kultur. Og staten er ansvarlig for ligestilling i samfundet.

Vi kan ikke acceptere at islamisterne får en hånd på kulturrattet, som da sundhedsminister Jonas Gahr Støre i norsk tv (1.11.2012) sagde: ” Vi må leve med” at en person ikke vil give hånden til en person af det modsatte køn.”

Forstår Støre ikke, at han således accepterer kvindeundertrykkelse? At han gratis sælger ud af en afgørende del af den norske kultur? Har Støre spurgt sig selv, om en kvinde som ikke kan hilse på en mand kan plejes af en mandlig læge? Hvor kan hun arbejde? Hvordan ser hun på os andre kvinder ”de urene”? Hvordan skal hun forholde sig til homoseksuelle og ”vantro”?

Skal Norge bygge særlige skoler, sygehuse og træningscentre for kvinder? Særlige busser og toge for kvinder? Har Norge økonomisk og ideologisk råd til det?

Tror Støre og hans slags at den udvikling, vi ser, går over af sig selv? Hvor skal jeg flygte hen om 10-20 år, når demokratiet og ligestillingen er begravet her?

Link: Den korte avis

Advertisements
Categories: Uncategorized
 1. 26 July, 2016 at 23:02

  Dear Lily Bandehy

  I would like to delete delete my comments under this your post. Since wordpress won’t allow this, will you please do this for me?

  The reason I’ve regretted writing the comments is that some of your agressive supporters have begun to terrorise me by all means.

  Delete my comments please, as soon as you can. Thanks ahead.

 2. 19 January, 2016 at 17:22

  Kjempefint, håper fler som deg vil skrive om dette på denne måten!

 3. 19 January, 2016 at 17:20

  Kjempefint at akkurat du – dere som kommer derifra og kjenner til begge steder, og forteller hvordan dere ser det, og at det er den demokratiske friheten under ansvar her som er viktig. Norske folk skjønner ikke hvor fritt Norge er før de hører slike eksempler.
  Håper på mange flere både menn og kvinner skriver om hvordan de ser på fred og frihet som det fortsatt er i Norge. Norge har dessverre akkurat blitt sekularisert og blir det vanskeligere og holde skansen mot islamister som det blir gjort stadig mer plass til her. De er så nidkjære islamistenetro at det skal bli vanskelig å stå i mot når Ap og Av har fjernet viktige punkter i vårt kristne grunnlag, har ikke dette å sette opp mot dem. Jeg tror den eneste veien er å gjeninnføre alt det de rødgrønne fjernet da de satt ved makten.

 4. runefardal
  10 November, 2015 at 20:38

  Veldig bra. Politikere må snart holdes ansvarlig for sin unnfallenhet for vår frihet.

 5. 13 September, 2015 at 10:24

  Hvor er det rigtigt og godt det du skriver! Jeg ved det er rigtigt fordi jeg har en iransk kæreste der selv er flygtet af samme årsager.

 6. 13 September, 2015 at 08:04

  Du skriver at det var det manglende demokrati der førte til revolutionen i 1979. Var der ikke allerede et begyndende demokrati som blev stoppet af CIA i 1953 der indsatte shahen og derved skabte modstand mod denne og iranernes modvilje mod vestlige lande, især USA?
  Lidt ironisk da Mossadeq(den styrtede demokratiske leder) kæmpede for amerikanske kerneværdier. Han talte for demokratiske rettigheder, støttede religionsfrihed, bekæmpede kvindeundertrykkelse og tillod uafhængige domstole.

 7. 31 August, 2015 at 11:45

  Det er viktig at innvandrere til Norge må leve etter våre Demokratiske lover.

 8. 2 February, 2015 at 21:46

  For at citére…. Øøøøhh… “Krussedullen”, I det mindste tænker hun selvstændigt.

 9. 15 January, 2015 at 23:08

  En flott og opplysende artikkel av Lily Bandehy. Hennes observasjoner om Norge før og nå, stemmer med mine erfaringer. Jeg vil skylde på venstresiden i Norge som ukritisk åpner for ekstreme holdninger.

 10. 14 January, 2015 at 04:03

  Sådan er det i Norge ligeså i Danmark,og helt galt er det i Sverige,det er efterhånden tid til at træde hårdt på bremsen,jeg vil ikke bo i et land hvor islamismen vinder mere og mere indpas,som det er nu går det den helt forkerte vej.

 11. 13 January, 2015 at 20:34

  Veldig godt beskrevet og eit veldig godt innlegg.

 12. 13 January, 2015 at 19:36

  Ghader Shafei , kan du andet end at tale ned om kvinder ? typisk muslimsk mand som tror han selv skal føde muhammed eller hvad ? Sagen er jo den at demokrati overhovedet ikke harmonerer med Islam, frihed lighed og broderskab findes ikke under sharialovgivning . så cut the crap , eller kom med indlæg som rent faktisk debatterer ikke blot kritiserer en kvindes mening , uden at du selv kommer med anden mening at kvinden er naiv , tag fat i egen barm i stedet for at forsøge at latterliggøre en kvinde som forklarer hvorfor hun ikke længere bor i Iran hvad er din egen forklaring , Du er jo ikke engang mand nok til at lægge ansigt til selv vel ?

 13. 12 January, 2015 at 17:24

  Reblogged this on Annelie on asthma, humor, and the world. and commented:
  Godt sagt av en som vet, en som har levd det. Flott at du har delt dine tanker med oss andre. 🙂
  Menn som ikke vil håndhilse på oss kvinner burde vi snu ryggen til, det er en skymf som de sannsyenligvis ville forstå og som står i stil med å nekte å hilse på oss på skandinavisk måte. Vi trenger ikke å leve med kvinnediskriminering, måntro hva Jonas Gahr Støre ville si om jeg snudde ryggen til ham om han ville hilse på meg? Kvinnediskriminering er ulovlig, det er seksism å nekte å ta en kvinne i hånd. Det er uhørt å skulle endre på den norske kultur for at det kommer andre fra andre land. Man må ta seden dit man kommer, det gjelder også i Norge.

 14. 12 January, 2015 at 13:43

  Bandehy, ikke glem at Hadia som leder av justiskomiteeen på Stortinget systematisk ser bort fra likhet for loven hva gjelder jihadister som vender tilbake; disse skulle hatt samme straff som Anders Breivik og ingen særbehandling, som hun legger opp til. Internering, rettslig prosess og retur i noen tilfeller. Hennes opptreden er i brudd med Europas lengste skrevne lovtradisjon for likhet for loven fra 1272 under Magnus Lagabøte.

 15. 11 January, 2015 at 16:40

  Til det grønne eplet. Kan du ikke heller argumentere mot istedet for å bare si hun er naiv osv. Hva er det du mener er feil med det denne, jeg vil kalle modige kvinnen, sier ?

 16. 11 January, 2015 at 08:29

  Godt innlegg! Jeg ser selvfølgelig at de store klasseforskjeller i sjahens Iran ikke er tema i denne artikkelen – og det er forsåvidt greit. Men det hører med i bildet at sjahens Iran besto av mange fattige som ikke hadde alle de rettighetene middelklassen og overklassen hadde. Khomeini hadde sine logiske tilhengere, for å si det sånn.
  Men dette er underordnet.
  Det vesentlige – at vestlige land i fellesskap må arbeide for å bevare de demokratiske grunnregler slik vesten i dag kjenner dem er viktig. Demokrati er ikke den perfekte samfunnsløsning.
  Men den er den eneste som gir alle som lever i dette demokratiet, en mulighet til å styrte sine ledere og velge seg nye. Ingen andre samfunnsmodeller har dette.
  Vi trenger at f. eks EU tydeliggjør overfor den vestlige verden at vi i felleeskap har valgt denne modellen, og at kun et konservativt muslimsk flertall kan endre dette. Og der – er vi ikke!

 17. 10 January, 2015 at 12:14

  Typisk Iransk flygtninge med sine naivistisk holdninger, som tror på hun er verdens klogeste hove! Og har løsninger på alle verdens problemer undtagen hendes eget…

  https://kurdistan.wordpress.com/2015/01/07/%D8%AE%D8%A7%D9%88%D8%B1%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86%D9%87%E2%80%8C%DB%8C-%D9%BE%D8%A7%DA%A9-%D9%88-%D8%BA%D8%B1%D8%A8%D9%90-%D9%86%D8%A7%D9%BE%D8%A7%DA%A9/

  • 12 January, 2015 at 01:46

   Dersom noen ønsker å leve under sharialover, må de reise til land som praktiserer dette. Norge skal være demokratisk, skal være et trygt sted for alle, Grensene bør stenges og streng grensekontroll må innføres. Statsborgerskap må kun innvilges, betinget, til personer som ønsker å leve i et trygt og godt land, bidra til fellesskapet og følge Norges lover, regler og tradisjoner.

   • 6 June, 2015 at 18:58

    din retorik minder mig om George Bush. Enten er du med eller imod os!

  • 13 September, 2015 at 15:57

   Og hvad er du for en forbandet idiot ? Det ender med krig , de der ikke kan se det, må der være noget ivejen med. Bare det at man nægter os at have vort kors på vore egne hospitaler, det er rablende. Det finder vi os ikke i.
   og gud har sendt sin hævn idag til den største moske i Saudia Halelulia hvor det glæder os ;;;
   Saidi skal udslettes, de gør det værste. Tag fattige og flygninge istedet,,,,Det vil de ikke..

  • 26 July, 2016 at 15:25

   Hva er så DITT problem, din dumme snylter? Dersom du er uenig i det Lily her skriver har du havnet på helt feil sted på denne planeten. Kom deg hjem til koranens forjettede land og bli værende der til du og alle dine meningsfeller dør ut.

   • 26 July, 2016 at 22:44

    you have misunderstood my comment. I won’t argue with racists ana facists who terrorise any opposite vice

 18. 10 January, 2015 at 12:13

  Typisk Iransk flygtninge med sine naivistisk holdninger, som tror på hun er verdens klogeste hoved! Og har løsninger på alle verdens problemer undtagen hendes eget!

  • 12 January, 2015 at 17:26

   Og du er mann forstår jeg?

   • 6 June, 2015 at 19:01

    Ja, desværre er jeg en mand. Skal alle mænd slås ihjel 😀

   • 13 September, 2015 at 16:04

    Ja hun er det mest fantastiske kvinden . Så godt skrevet ;;

    Vi vil have muslim frit/ moskefrit Skandinavia. Et krav ;;))

   • 13 September, 2015 at 16:07

    En led mand ;;; *********************

  • 2 February, 2015 at 21:48

   I det mindste tænker hun selvstændigt. Jeg behandler ikke kvinder anderledes fra mænd. Hadia, al respekt til dig!

   • 6 June, 2015 at 18:56

    selvstændigt eller …?! Ligner det ikke Folkepartiets fremmedefjendtlige holdninger?!

   • 22 September, 2015 at 06:31

    Hvis man tænker sig om tror jeg ikke det ligner folkepartiets fremmedfjendtlige holdninger, men alene en holdning til et land der har et demokrati og hvortil man har valgt at flytte og leve en hverdag i frihed og også får lov til det. Det da en kæmpe skam at så mange kommer til de lande som de I virkeligheden hader så meget. Skandinavien er alt for slappe i deres holdninger og I deres iver efter, at gøre alle tilpasse i demokratiets navn skyder de sig selv i foden. Der skal heller ikke være opdelinger i skoler, børnene skal h ave lov at tegne alle de grise de har lyst til og hvis der nogen børn der skal have noget særligt mad må de selv have det med i skolen eller institutionen, hvorfor dælen er politikerne så dumme at de laver de der særregler. VI andre har vi en sygdom eller andet så tager institution eller skolen altså ikke hensyn til det og det er osse fair nok, for de kan ikke gøre alle tilpasse, så de skal da følge de normer der altid har været i vores lande. Alle dem der vil gå helt tildækket kan gøre det men så bør de gøre det hjemme hos sig selv, lige så vel som det også er tilfældet med det omvendte i de islamiske kulturer hvor alle TINGES til at gå tildækket, og omv vendt så må tage det af når de er hjemme, I de lande er der ikke noget valg. Alle skal da være velkomne, vi skal hjælpe folk i nød, men de skal ikke pådutte os noget som vi ikke er når det kommer til stykket og det er her det hele kæmmer over. I øvrigt forstår jeg slet ikke hvorfor alle dem der er så utilfredse med vores lande overhovedet er her. Hvorfor er det nu lige de er i vores lande?
    Det syntes jeg ikke rigtig har været fremme i nogen debatter jeg har set.
    Det det er skrevet her er så velskrevet. Og nej hvorfor skriver du desværre er du en mand? Og nej alle mænd skal ikke slås ihjel, det da en klam tankegang.

  • 15 September, 2015 at 20:03

   Du sier at det ligner fremmedfiendlige holdninger det hun uttrykker. For henne er ikke dette fremmed, men akkurat det hun i sin tid flyktet fra. Hvorfor skal vi endre Norge’s lover og sedvaner for å tilpasse oss inflyttere? Da mener jeg alle innflyttere. Ikke bare muslimer. Vi er et godt land og derfor kommer folk hit. Hvorfor vil de endre det og få det til å ligne det de kom ifra? Logikken stemmer bare ikke, med mindre grunnen at de kom er for nettopp å endre et bra land. Det er jo ingen som tvinger folk hit.

  • 21 September, 2015 at 13:55

   Og så drar vi frem rasismekortet. Hvem er rasistisk her? Du som vil nekte å følge loven i et land som har gitt deg hjelp? Du som vil nekte oss å være oss selv forde det ikke passer deg? Du skal bare legge bort rasimekortet med en gang for det har dere brukt opp for lenge siden. Kvinner i Norge er frie og slik kommer det alltid til å være. Vi ikler oss ALDRIG burka for noen.

 19. 9 January, 2015 at 19:33

  Veldig bra skrevet. Godt at srkev om feigingen og knebøyeren Støre. Han har null respekt i mine øyne.

 20. 9 January, 2015 at 15:53

  Hadia Tajik ikke Tajiks) gikk av som kulturminister i 2013. Her er både spørsmålet fra FrPs Christian Tybring Gjedde, tidligere festkammerat av Anders Bering Breivig, og svaret fra Hadja Tajik som er født og oppvokst i Strand i Rogaland. https://www.stortinget.no/…/Skri…/Skriftlig-sporsmal/…

 21. 9 January, 2015 at 15:10

  “Den norske kulturminister, Hadia Tajiks, skulle nævne et eksempel på norske værdier. Hun valgte pinnekød (en norsk juleret med lammekød) som sit eksempel.”

  – dette er ikke riktig, m.a.o. en løgn.

 22. 2 January, 2015 at 18:53

  Lily Bandehy, som flygtning fra Mellemøsten og bosat i Norge siden 1988, er kritisk overfor både dele af sin oprindelige lands tro og Vestens slaphed i forhold til den. Desværre, lægger hun selv ikke mærke til, at hun stadigvæk er en del af en anden statistik, som slet ikke har noget med den lokale norske kutymer og traditioner at gøre. Dvs., selv efter de mange år i Norge, erklærer hun sig selv, som tilhørende en gruppe, som er udenfor den norske almindelighed. Dette er et meget godt eksempel på hvorfor er det mislykket for mange, som Lily, at trives blandt de vestlige skikkelser.

 23. 2 January, 2015 at 18:41

  Lily Bandehy, som flygtning fra Mellemøsten og bosat i Norge siden 1988, er kritisk overfor både dele af sin oprindelige lands tro og Vestens slaphed i forhold til den. Desværre, lægger hun selv ikke mærke til, at hun stadigvæk er en del af en anden statistik, som slet ikke har noget med den lokale norske kutymer og traditioner. Dvs., selv efter de mange år i Norge, erklærer hun sig selv, som tilhørende en gruppe, som er udenfor den norske almindelighed. Dette er et meget godt eksempel på hvorfor er det mislykket for mange, som Lily, at trives blandt de vestlige skikkelser.

 24. 14 October, 2014 at 10:32

  Så rigtig skrevet og det passer også på os i Danmark. Vi bøjer os i demokratiets navn og det bliver vores fald – desværre. 😦

 25. 12 October, 2014 at 12:11

  Tak , Lily Bandehy, fordi Du har skrevet dette.
  Jeg har de seneste år, haft det hårdt med ikke at kunne stole på muslimer, for jeg har altid stolet på mennesker, – indtil de har skuffet mig. Men efter alt jeg har læst om islam og om koranen, har jeg taget den beslutning, at muslimer kan man ikke stole på. Meget sørgeligt.
  Nu tænker jeg, at må kan skelnes mellem fanatikere og ikke-fanatikere – men hvordan kan man vide, om den person man står overfor, er den ene eller den anden slags …

  • 13 September, 2015 at 16:09

   Nej de skal ud ; Hele kamel hjorten , ingen anden vej…Fanden har skabt dem;;

 1. 16 September, 2015 at 13:03

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: