Home > Uncategorized > Otte myter om alkohol: Fup og fakta

Otte myter om alkohol: Fup og fakta

22 June, 2012

Hvis jeg drikker, når jeg har spist, bliver jeg mindre beruset

Rigtigt!
Det er en god idé at spise, før du drikker. Mad forsinker alkoholens optagelse i blodet og giver din lever længere tid at nedbryde den i.

Det bedste råd er at spise, før eller mens du drikker, og at drikke vand, sodavand eller lignende for at begrænse dit samlede alkoholforbrug.

Alkohol er sundt for hjertet

Måske!
Det gælder faktisk kun for kvinder over 45 år, og den gavnlige effekt handler om en mængde på mellem en halv og en hel genstand om dagen.

Vin feder ikke

Falsk!
Jo, desværre. Alkohol feder virkelig meget. Den indeholder næsten lige så meget energi, som fedt gør.

En kop kaffe gør dig ædru 

Falsk!
Niks. Hverken kaffe, motion, frisk luft eller brusebad gør en forskel. Måske føler du dig mere klar i hovedet, men din krop forbrænder ikke alkoholen hurtigere.

Fysisk aktivitet udskyder faktisk forbrændingen af alkohol, men du kan ikke snyde dig udenom, når du stopper, fortsætter forbrændingen, og du er dermed flere timer om at forbrænde alkoholen end på sofaen.

En genstand forbrændes på en time

Måske!
Næppe. Du forbrænder 1 – 1,5 gram alkohol pr. time for hver ti kg, du vejer. En genstand er lig med 12 gram alkohol, så vejer du 60 kilo, forbrænder du som tommelfingerregel 6- 9 gram i timen og må altså regne med, at det tager helt op til to timer at blive en genstand kvit.

Men du bliver muligvis hurtigere ædru end din veninde, der vejer præcis det samme, for det afgøres også af, hvor meget muskel- og fedtvæv du har på kroppen. Jo flere muskler, des bedre forbrænding.

Du ødelægger hjerneceller når du drikker alkohol

Falsk!
Faktisk ikke. Nyere forskning tyder ikke på det, men den hæmmer dannelse af nye celler, og så er vi jo lige vidt.

Ved længere tids misbrug kan alkohol føre til demens.

Man skal rejse sig ved det træ, man er faldet ved

Falsk!
Nej. Der er ingen logik i, at tømmermænd, som er et tegn på forgiftning, skal plejes med mere af slagsen i form af en reparationsbajer.

Vand er det bedste, for alkohol er vanddrivende, og væskemangel er en del af årsagen til, at du har det jammerligt dagen derpå.

Alkohol gør dig til festens dronning

Måske!
Alkohol får dig til at slappe af og løsne musklerne, så du taler mere ubesværet og danser mere frigjort.

Men balancegangen er hårfin, som de fleste af os ved af erfaring, og pludselig er man ikke længere mesterdanser, men har problemer med at finde balancen og siger en masse ævl, som kan give tømmermændene følgeskab af bondeanger.

Link

Advertisements
Categories: Uncategorized Tags:
%d bloggers like this: